תפריט בריא ומאוזן חשוב לבריאותו של כל אדם, וכשמדובר באשה בהריון, על אחת כמה וכמה. במהלך ההיריון גוף האישה עובר שינויים רבים, וכתוצאה מכך צרכי התזונה ודפוסי האכילה משתנים. כיצד תשמרי על תזונה מאוזנת ובריאה במהלך ההיריון? כזו שמצד אחד תספק לך ולעובר את כל הצרכים שלכם, ומצד שני לא תגרום לעלייה מטאורית במשקלך, ולקילוגרמים עודפים שיישארו איתך לנצח.
עלייה במשקל
עליית משקל מאוזנת במהלך ההיריון נעה בין 9 – 15 קילוגרם, תלוי במצבה של האם. לנשים במשקל עודף מומלץ להעלות פחות קילוגרמים במהלך ההיריון, ולנשים במשקל נמוך מומלץ לעלות יותר. אם את במשקל עודף, היעזרי בדיאטנית, ובכל מקרה אל תפתחי בדיאטה חריפה במהלך ההיריון.
אכילה סדירה
אחד הכלים היעילים ביותר לתזונה בריאה הוא ארוחות סדירות. במהלך ההיריון מומלץ לאכול כשלוש ארוחות עיקריות, במרווחים של כארבע שעות בין ארוחה לארוחה, וביניהן ארוחות ביניים. אכילה סדירה מונעת מצבים של עליות וירידות חדות ברמות הסוכר, המכניסות את הגוף לסטרס מיותר, ומשבשות את האיזון. הארוחות צריכות להכיל את כל אבות המזון, הווה אומר, פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים, ורצוי לגוון כמה שאפשר. ארוחות הביניים יכולות להיות מנת פרי, יוגורט, כריך קטן מלחם בריא, ירקות חיים או מנת ירקות מבושלים. את הארוחה האחרונה מומלץ לאכול לפחות שעתיים לפני השינה.
מזונות מיטיבים
במציאות התזזיתית של זמננו, קל להתפתות למזון מהיר ותעשייתי, אולם מזון זה טומן בחובו מפגעים בריאותיים, שרצוי להימנע מהם. מזון מתועש ומעובד מאבד את הערכים התזונתיים שלו, ובמקרים מסוימים אף גורם נזקים. הימנעי מצריכה של מזונות המכילים שומן טרנס, שומן צמחי מוקשה, ממתיקים וצבעי מאכל מלאכותיים. כמו כן, הפחיתי עד כמה שניתן צריכת סוכר, קמח, ואורז לבנים, שכן, בהיותם מנוקים ממרכיבים חיוניים שלהם, תהליך פירוקם בגוף שודד מהגוף את הרכיבים הללו. בססי את תזונתך על מזון טרי ומלא והרבי בצריכת ירקות ופירות טריים.
מזונות שיש להימנע מהם
במהלך ההיריון, מערכת החיסון של האם עוברת שינויים ומערכת החיסון של העובר עדיין אינה מפותחת. לכן יש להימנע ממזונות בעלי סיכוי גבוה לזיהום, כמו מוצרי בשר ודגים לא מבושלים מספיק, מוצרים המכילים ביצים לא מבושלות, ירקות לא שטופים, ומוצרי חלב לא מפוסטרים. בנוסף, יש להימנע מאכילת דגי ים שעלולים להכיל כספית.
תוספי תזונה
במהלך שבועות ההיריון הראשונים, מתפתחים אברי העובר, בזמן זה חשוב לספק לגופך מנה מספקת של חומצה פולית, הדרושה לבניית DNA בתאי העובר. אם ההיריון מתוכנן, רצוי ליטול תוסף תזונה של חומצה פולית כבר בשבועות הקודמים לתחילת ההיריון. כמו כן, בתום 15 שבועות היריון, מומלץ ליטול תוסף ברזל, למניעת אנמיה אצל האם. במידה ואת מתלבטת בנושא הברזל, תוכלי להתייעץ עם אחות הריון או לבצע בדיקות דם לבחינת רמות הברזל בדמך.
שתיית מים
הקפידי לשתות מספיק, והשתדלי לצרוך בעיקר מים, שהם המשקה הבריא ביותר. המעיטי בצריכת קפה והשתדלי להימנע ככל האפשר ממשקאות המכילים קפאין, שכן הקפאין מגיע אל העובר. הימנעי מצריכת אלכוהול, ממשקאות אנרגיה, וכן ממשקאות דייאט, המכילים ממתיקים מלאכותיים.
העיקר שאת והעובר תהיו בריאים, שההיריון יעבור בקלות ושהלידה תהיה קלה.
Comments are closed.